navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 10:30 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
De radioset mee op vakantie
De radioset mee op vakantie Toon plaatjes? ) -->

De vakantie periode is niet ver weg meer. Nemen we dan onze transceiver mee? En wat kunnen we er dan mee doen?

Voor wie regelmatig de transceiver mee neemt op vakantie en voor actieve DX-ers is dit artikeltje slechts een geheugen steuntje. Je kunt het dan rustig overslaan. Voor hen die voor het eerst een set mee willen nemen volgen een aantal onderwerpen die aandacht vragen.

1. Wat willen we er mee?

 • Contact houden met achterblijvers? Uiteraard beschikken die ook over een geldige vergunning om op de radioamateurs ter beschikking gestelde frequentie banden te mogen werken. Dan moet je wel vooraf een rooster maken met tijden en frequenties, waar je elkaar op kan ontmoeten.
  Wil je weten of de poes goed vezorgtwordt, gebruik daar dan je mobieltje voor. Er zijn maar weinig standaard vakantie plekken waar het mobieltje niet werk.
  Wil je blijven deelnemen aan jouw radiorondes? Verzeker je dan of de propagatie verwachtingen voor die periode en frequenties redelijk gunstig zijn.

  2. Welke afstanden kunnen we dan overbruggen.
  Even een korte opsomming van het mechanisme waaroppn radiogolven propageren.
  - Voor afstanden tot circa 40 km in het vlakke land kunnen alle meter-banden gebruikt worden, polarisatie niet belangrijk, maar wel voor beide stations gelijk. Het zijn direct-zicht verbindingen dus in de bergen kan dat een probleem geven. In populaire gebieden kan men soms gebruik maken van 2-meter en of 70 cm repeaters. Op enkele locaties in Hamnet te gebruiken.
  Ook de lage HF banden werken uitstekend op de korte afstand, vanwege de grondgolf propagatie. Die mode werkt het best in de lage natte landen.

  - Voor afstanden meer dan 100 km moet men gebruik maken van reflectie van golven tegen de ionosfeer.
  In de nacht is meestal de D-laag, op globaal 100 km hoogte, actief. Daarmee is de 160 meter en soms nog de 80 meter bruikbaar voor Europese afstanden.
  De ionisatie toestand van de diverse lagen, tot 500 km, is sterk afhankelijk van zonne activiteit, klimaat, enz. Via het internet, hier kan het mobieltje weer nuttig zijn, zijn propagatie verwachtingen voor diverse tijden en locaties op te vragen.
  Zo kan van te voren een inschatting maken van de mogelijk- en onmogelijkheden van vooraf geplande skeds.

  3. Apparatuur

 • Is er een 230 volt aansluiting beschikbaar? Zo neen laat dan de 'nabrander' thuis. En realiseert u zich dan dat de energie tijdens het zenden betrokken moet worden van een accu. Rekening houdend met een piekstroom tijdens zenden van 20 tot 25 ampere, kan een forse dip in de accuspanning ontstaan bij het starten van een uitzending. Een te krappe accu kan dit niet aan, een 'booster' condensator kan enigszins uitkomst bieden om te voorkomen dat de eindtrap zich onmiddellijk uitschakelt tijdens een te enthousiast QSO.
  Zonnecellen kunnen gebruikt worden om de accu bij te laden in stille periodes.

  4. De antenne Een zeer belangrijk onderdeel, maar helaas erg onhandig groot. We zullen daarom voor de vakantie een aangepaste antenne moeten meenemen.
  - Willen we uitsluitend op de VHF banden en hoger werken dan volstaat een eenvoudige Yagi. Realiseer je dat die wel gericht moet kunnen worden naar het tegen station.
  - Voor de HF-banden is een eind gevoede langdraad erg handig. De end-fed multiband antenne is een goede keus, temeer dat daarbij een goede aard-verbinding minder belangrijk is. In het DKARS magazine staat een uitgebreide beschrijving van Frans de Keijzer, PA2FK.
  Let op, als we op korte afstand op 80 of 160 meters willen werken dan moet een NVIS antenne worden gebruikt.
  Vergeet niet een antenne tuner mee te nemen, al was het alleen maar om de belasting stroom voor de accu zo laag mogelijk te houden.

  5. Vakantierondes Naast de reeds vooraf afgesproken skeds - tijden en frequenties - is het goed kennis te nemen wat er aan rondes beschikbaar is, een greep:

 • Voor lokale rondes zie o.a. www.pa2dkw.nl/rondes/
 • Internationaal: www.qsl.net/pd0rsf/HF%20rondes.htm

  Voor op- en aanmerkingen op dit episteltje houden wij ons aanbevolen.
  Laat uw ervaringen horen op de bijeenkomst na uw vakantie.

  (PA0PHB 20170702 )

 • Referenties, meer informatie:
  PA2DKW Rondes
  PD0RSF HF Rondes
  DKARS magazine Vakantie-antenne of toch gewoon een basisantenne? Door Frans de Keijzer, PA2FK
  Onderwerpen
  Antenne gvakantie gAntenne gvakantie g
  Trefwoorden
  Redactie: pa0phb @ veron.nl   Wed Apr 14 04:49:14 2021
  ©    Linux powered