navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Zonsverduistering april 2017
Zonsverduistering april 2017 Toon plaatjes? ) -->

Een zonsverduistering is niet alleen voor (amateur) astronomen maar ook voor radioamateurs.
Op 21 augustus 2017 is een totale zonsverduistering waar te nemen in de USA. Ook zeer interessant voor radiozendamateurs.

Dit is de eerstvolgende totale zonsverduistering waar heel veel liefhebbers naar uitkijken: een eclips in de zomer midden in de Verenigde Staten! Niet alleen zullen zeer veel Amerikanen hun best doen om in het eclipspad te komen, maar ook veel buitenlandse toeristen zullen deze gelegenheid aangrijpen voor een bezoek aan de VS.

De grootste duur van de totaliteit van deze eclips is 2 m 40 s in de staat Kentucky. Maar zelfs twee minuten aan de westkust van de VS is nog interessant. Het eclipspad loopt van west naar oost, van Oregon over Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Kentucky, Tennessee, naar South Carolina, en passeert daarbij toeristisch interessante plaatsen als Yellowstone National Park en Nashville.

Qua omstandigheden doet deze eclips wel wat denken aan die van 11 augustus 1999 in Europa: in de zomer dwars over een (redelijk) dichtbevolkt continent met goede autoverbindingen. Het is dus mogelijk om een interessante plek uit te zoeken, maar eventueel uit te wijken naar een andere plek met beter weer.

Zonsverduisteringen zijn niet allen interessant voor astronomen, ze zijn ook interessant voor radioamateurs, zelfs bij bewolking. Met name in de lage HF banden wordt de propagatie sterk beinvloed door de ioniserende werking van de zonnestraling op de D-laag, in onderste lagen van de troposfeer. Dramatisch propagatie effecten vinden plaats op de overgang dag-nacht. Overdag voorkomt de D-laag dat radiogolven in de lage HF band door dringen tot de hoog gelegen F-laag. Valt de D-laag 's nachts weg dan reflecteren de radiogolven tegen F2 laag en kunnen daardoor grote afstanden overbruggen. Ook niet radioamateurs kennen het verschijnsel dat 's nachts zeer veel buitenlandse zenders in de AM band te horen zijn.

Dus heeft u nog geen vakantie geboekt, maak een reisje naar de USA. Over een groot gebied is deze eclips waar te nemen, garantie voor veel DX op de 160 en de 80 meter banden.

(SkyAndTelecope 20170709 )

Referenties, meer informatie:
Sky and Telescope ÔÇťObserve August's Eclipse with Your AM Radio
Onderwerpen
PropagatiePropagatie AstronomieAstronomie
Trefwoorden
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Sat Jan 23 10:59:02 2021
©    Linux powered