navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 10:30 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Power transfer
Power transfer Toon plaatjes? ) -->

In een rapport van de Australische vereniging van radioamateurs, WIA, wordt grote bezorgdheid uitgesproken over het potentieel van Wireless Power Transfer, WPT, dat radiofrequentie storingen kan veroorzaken.

Studies lopen vooruit op de Wereldradiocommunicatieconferentie 2019 met haar agendapunt 9.1.6 - Draadloze stroomtransmissie (WPT) voor elektrische voertuigen.

WPT-applicaties breiden zich uit naar mobiele en draagbare apparaten, huishoudelijke apparaten en kantoorapparatuur. De auto-industrie ziet er in de nabije toekomst op uit voor toepassingen met elektrische voertuigen.

Vermogensniveaus variƫren daarbij van milliwatt tot honderden kilowatts en typische zendbereiken zijn ongeveer 30 centimeter. Maar uit nieuws vanuit India blijkt dat wetenschappers die met een nanogenerator mechanische energie oogsten, zoals mensen die op een voetpad lopen en het in elektrische energie omzetten. De elektriciteit wordt draadloos over een afstand van drie meter overgebracht naar een batterij.

Radiogebruikers zijn bezorgd dat, hoewel de beoogde afstand klein kan zijn, het onvermijdelijk is dat bepaalde energie wordt gekoppeld aan andere geleiders die fungeren als onbedoelde antennes. Dit kan schadelijke storing veroorzaken aan bestaande diensten door de uitstraling van harmonischen.

Van WPT wordt erkend dat het potentiƫle voordelen biedt, maar het moet zodanig worden ontwikkeld dat wordt voorkomen dat schadelijke interferentie voor bestaande diensten in de frequentieband of banden wordt overwogen. Er moet ook worden gezorgd voor de bescherming van bestaande in-band radiocommunicatiediensten en aangrenzende en harmonisch gerelateerde banden tegen valse en out-of-bandemissies.

(WIA 2018/01/14 )

Referenties, meer informatie:
SouthGate News
WIA News
Onderwerpen
StoringStoring PropagatiePropagatie AntenneAntenne
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Wed Apr 14 04:23:23 2021
©    Linux powered