navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 10:30 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Toon plaatjes? ) -->

Radioamateurs kunnen leren van radioastronomie toen na de WOII de eerste grote 76 meter parabolische antenne werd gebouwd in Jodrell Bank, UK. De gain bleek te laag.

De 27 schotels van Socorro in New Mexico, VS, gemonteerd op een Y-raillijn, bleek een grote verbetering. Daarna kwam de 305-meter vaste schotel bij Arecibo in Puerto Rico, die onlangs werd overschaduwd door de 500-meter vaste schotel in China.

Momenteel wachten wetenschappers met spanning op de, in 2024 geplande, voltooiing van de antenne lage array opstelling van de SKA in de Outback van Australie en de array met 3000 grotere schotels in de Karoo, Zuid-Afrika in 2024.
Deze zullen een frequentiebereik bestrijken van 50 MHz tot 15 GHz.
Dit zal de grootste radiotelescoop zijn die ooit is gebouwd en zal in staat zijn om de eerste melkwegstelsels na de oerknal, bijna aan de rand van het heelal en tal van andere vreemde en onbekende verschijnselen te registreren.

Radioamateurs zouden hier kennis van moeten nemen en hun Yagi-arrays bouwen met de hoogste gain die zij zich kunnen veroorloven. De daarmee bereikte resultaten zullen hen verbazen evenals de daarmee bereikte afstanden.

Met digitale modes en laag vermogen zijn voor microgolf EME geen grote vermogens nodig, een schotel van 1 meter kan al voldoende zijn.
Maar wanneer toekomstige amateurs het zonnestelsel gaan verkennen, hebben ze misschien schotels van 10 meter en een hoger vermogen aan microgolven nodig om digitale tweeweg contacten via gegevens en spraak te maken.

Er zal altijd een groep amateurs zijn die de vlag van het amateurisme hoog blijven houden door hun pioniers en experimentele geest!

(South African Radio League 2018/04/30 )

Referenties, meer informatie:
SouthGate SARL news
Onderwerpen
ZelfbouwZelfbouw VeiligheidVeiligheid RadarRadar OperationsOperations MicrogolfMicrogolf FrequentieFrequentie EnergieEnergie BandBand AntenneAntenne
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Wed Apr 14 04:20:08 2021
©    Linux powered