navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Henk Jesse (top rechts)  de broers Tappenbeck
Henk Jesse (top rechts) de broers Tappenbeck Toon plaatjes? ) -->

Henk Jesse was in meerdere opzichten een vader voor de radioamateur. Een 'enkeling' onder ons is evenals Henk ook als piraat begonnen.

Menig oudere onder ons zal zich Henk nog kunnen herinneren. Hij bouwde en leverde transformatoren voor uiteenlopende toepassingen en als zodanig was hij kind aan huis onder andere bij de laboratoria van diverse universiteiten en leermeester van menig student en technicus.

Henk was een radioamateur van het eerste uur en straalde dat af op zijn omgeving. Op 15 jarige leeftijd had hij al een versterker met 2 Telefunkenlampen gebouwd. Samen met de gebroeders Tappenbeck maakte hij met zijn zelfgebouwde 100 watt zendertje in 1923, op 113 meter golflengte, de eerste Transatlantische amateur radioverbinding, daarin voorafgegaan door een Fransman en een Engelsman.
Dat was heel bijzonder want algemeen meenden deskundigen dat zulke radioverbindingen over grote afstanden alleen mogelijk waren met radiogolven van vele kilometers lang.

Henk en zijn radiovrienden beseften dat zij een systeem moesten vinden om radioamateurs te kunnen onderscheiden. Ze voerden daartoe een zelfbenoemd, roepletter systeem in. Zo opereerde Henk onder de roepletters PACII en de gebroeders Tappenbeck onder de call PACTT.
Wat hij met zijn radiovrienden deed was illegaal, want in 1904 had Nederland een Telegraafwet ingevoerd om exuberante vermogens en storingen van het radioverkeer in te dammen. Zijn apparatuur werd daardoor geconfisceerd.

De eerste in Nederland uitgegeven call was, op 19 augustus 1929 aan PA0BZ en de enige Nederlander die zonder het doen van examen een machtiging en roepletters heeft gekregen is Henk Jesse, PA0CII. Hij ontving deze pas op 9 december 1983, 60 jaar nadat hij als piraat zijn radioverbinding had gemaakt met Noord-Amerika.

(PA0PHB 2018/06/19 )

Referenties, meer informatie:
PI4WNO 90 jaar radio amateurs legaal
PI4ASV AMSTELSTRALER Amstel30-2.pdf
Wikipedia Radioamateur
Veron A66 PA0CII (SK)
Onderwerpen
ZelfbouwZelfbouw RadiosetRadioset RadioamateurRadioamateur PropagatiePropagatie OperationsOperations
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Fri Jan 22 22:13:10 2021
©    Linux powered