navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Toon plaatjes? ) -->

Het elektromagnetische veld van ons WiFi netwerk maakt het mogelijk om buiten de kamer te zien wat iemand binnen aan het doen bent. Je kunt door de muren kijken.

Met hulp van een nieuwe technologie genaamd 'RF Pose' kan je de positie van een persoon door een muur heen zichtbaar maken. Je kunt zien of die persoon zit, staat of loopt. RF-Pose maakt gebruik van radiogolven om positie te bepalen en met behulp van computer programmatuur wordt die informatie gepresenteerd als een eenvoudig, veelkleurig stokfiguurtje.

RF Pose maakt gebruik van de het elektromagnetisch veld, de radiogolven van het WiFi netwerk, dat overall in ons huis aanwezig is. Deze radiogolven dringen door muren heen maar ondervinden daar wel verstoringen door. ons internetnetwerk heeft daar meestal geen hinder van. Ook het menselijk lichaam zal dat elektromagnetisch veld in meer of mindere mate beinvloeden.

In het systeem worden buiten de betrokken kamer twee antennes worden opgesteld, een voor horizontale de andere voor verticale indicatie. De signalen van de richting gevoelige antennes bevatten informatie over de richting en de positie van het 'gelekte' RF veld.
Als je die signalen regelmatig detecteert en opslaat in een geheugen, kan je zien dat het gedetecteerde veld dat op de antennes valt varieert als er bewegende objecten zijn in de kamer.

Om uit die opgeslagen gegevens iets zinnigs te halen, moet het systeem eerst 'getraind' worden. Daartoe moet een persoon in de kamer een aantal voorgeschreven handelingen, lopen zitten staan, enz. uitvoeren. Met behulp van een intelligent AI, Artificial Intelligence, computer programma, 'Artificial Intelligence', worden de ontvangen signalen gekoppeld aan bewegingen en posities.

Op het MIT, USA, is men al erg ver met dit systeem. Hun systeem presenteert de 'onzichtbare' personen als 'draadjes' figuren op een beeldscherm. Daarbij worden de ledematen zelfs aangeduid in verschillende kleuren. Zij bereikten daarbij een positie nauwkeurigheid van beter dan 10 cm.

Een bijzondere toepassing dus van WiFi. De gebruikte frequentiespelen slechts een ondergeschikte rol. Ook de ons toegewezen frequenties zijn bruikbaar., al mogen wij ze daarvoor niet gebruiken.
We maken echter al lang gebruik van de beinvloeding van radiogolven door materie. Bijvoorbeeld de varierende ionosfeer kan onze DX verbindingen aardig storen, of juist helpen. Meteoor scatter is mogelijk door reflectie aan sporen van meteorieten. In de stad kan het verkeer onze VHF verbindingen aardig verstoren. We kunnen vliegtuigbewegingen detecteren door de fading op verafgelegen zenders te registreren, enz.
Maar misschien is er wel een radioamateur die met deze methode en WiFi zijn shack of zijn huis wil beveiligen tegen inbrekers.

(MIT 2018/07/14 )

Referenties, meer informatie:
MIT Through-Wall Human Pose Estimation Using Radio Signals
Onderwerpen
ScatterScatter RadiosetRadioset PropagatiePropagatie MeteoorMeteoor InternetInternet
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Sat Jan 23 12:41:10 2021
©    Linux powered