navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Bij met sensor-transceiver
Bij met sensor-transceiver Toon plaatjes? ) -->

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een sensorpakket ontwikkeld dat klein genoeg is om aan boord van een hommel te mee te vliegen.

Omdat insecten zelfstandig kunnen vliegen, heeft het pakket slechts een minuscule oplaadbare batterij nodig die zeven uur kan vliegen en kan worden opgeladen terwijl de bijen 's nachts in hun nest zijn.

Drones kunnen zo'n 10 of 20 minuten vliegen voordat ze opnieuw moeten opladen, terwijl bijen urenlang gegevens kunnen verzamelen, vertelde hoofdauteur Shyam Gollakota. 'We hebben voor het eerst laten zien dat het mogelijk is om al de berekeningen en waarnemingen met insecten te doen in plaats met drones.'

Deze techniek heeft echter zijn eigen reeks complicaties: Ten eerste kunnen insecten niet veel gewicht dragen. En ten tweede, GPS-ontvangers, die goed werken om drones te helpen hun posities te rapporteren, verbruiken te veel energie voor deze toepassing.

Om een ​​sensorpakket, een rugzakje, te ontwikkelen dat op een insect kon passen en de locatie ervan kon bepalen, moest het team beide problemen aanpakken.
Gollakota, Iyer en hun groep hebbeneen sensorrugzak ontworpen die op de rug van de bijen geplaatst wordt en maar 102 milligram weegt.
De oplaadbare batterij weegt ongeveer 70 milligram, dus bleef er iets meer dan 30 milligram over voor al het andere, zoals de sensoren en het lokalisatiesysteem om de positie van het insect te volgen.

Omdat GPS-ontvangers te veel energie verbruiken, bedacht het team een ​​methode die geen vermogen gebruikt om de bijen te lokaliseren. De onderzoekers hebben meerdere antennes geplaatst, verdeeld over het te scannen gebied, die signalen van een basisstation over dat gebied uitzenden.

Een ontvanger in de rugzak van een bij gebruikt de sterkte van het ontvangen signaal en het hoekverschil tussen de bij en het basisstation om de positie van het insect te berekenen.

Het team voegde een reeks kleine sensoren toe - meten van van temperatuur, vochtigheid en lichtintensiteit - aan de rugzak. Op die manier konden de bijen gegevens verzamelen en die informatie samen met hun locatie opslaan en uiteindelijk informatie verzamelen over een hele boerderij.

Nadat de bijen hun dag van foerageren hebben beëindigd, keren ze terug naar hun nest waar de rugzak alle verzamelde gegevens kan uploaden via een methode genaamd backscatter, waardoor een apparaat informatie kan delen door radiogolven weer te geven die worden uitgezonden door een nabije antenne. (dit zal uitgelegd worden in een volgend artikel)

(Univ Washington 2019/01/07 )

Referenties, meer informatie:
WWW.WASHINGTON.EDU Meer informatie
Onderwerpen
RadiosetRadioset PropagatiePropagatie
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Fri Jan 22 23:13:48 2021
©    Linux powered