navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
FT4
FT4 Toon plaatjes? ) -->

Er is een nieuwe versie van WSJT-X beschikbaar, versie 2.1. WSJT-X is een computerprogramma dat is ontworpen om elementaire amateur radiocommunicatie te vergemakkelijken bij zeer zwakke signalen. De belangrijkste toevoeging aan WSJT-X is het nieuwe FT4-protocol, speciaal ontworpen voor contesten

WSJT-X, is een afkorting voor 'Zwakke - weak - signaal communicatie door K1JT'. Het achtervoegsel '-X' geeft dat WSJT-X een uitgebreide en experimentele uitvoering van het bekende WSJT-programma is.

WSJT-X versie 2.1 biedt tien verschillende protocollen:

 • FT4, FT8, JT4, JT9, JT65, QRA64 zijn ontworpen om betrouwbare QSO's te maken onder omstandigheden met zwak signaal. Ze gebruiken een bijna identieke berichten structuur en software. FT4 is een mogelijke opvolger voor het RTTY-protocol dat in veel contesten gebruikt wordt.
  – JT65 en QRA64 zijn ontworpen voor EME (moonbounce), op de VHF / UHF-banden en zijn ook zeer effectief gebleken voor wereldwijde QRP-communicatie op de HF-banden.
  - QRA64 heeft een aantal voordelen ten opzichte van JT65, inclusief betere prestaties op de zwakste signalen. Na verloop van tijd te vervangen door JT65 voor EME-gebruik.
  - JT9 is oorspronkelijk ontworpen voor de LF-, MF- en lagere HF-banden. Zijn submode JT9A is 2 dB gevoeliger dan JT65 terwijl hij minder dan 10 procent van de bandbreedte gebruikt.
  - JT4 is zeer effectief gebleken voor EME op microgolfbanden tot 24 GHz.

  Deze vier 'langzame' modi maken gebruik van 1 minuut geklokte afwisselingen tussen zenden en ontvangen. Een minimaal QSO duurt dan vier tot zes minuten.
  - FT8 is operationeel vergelijkbaar, maar dan vier keer sneller en daarbij slechts een paar dB minder gevoelig.
  - FT4 is nog sneller en vooral geschikt voor radio contesten. Op de HF-banden zijn wereldwijd QSO's mogelijk met elk van deze modi bij vermogens van enkele watts (of zelfs milliwatts) en simpele antennes.
  Op de VHF-banden en hoger zijn QSO's mogelijk met signaalniveaus van minder dan 10 tot 15 dB onder die voor CW.

  - ISCAT, MSK144 en optioneel submodule JT9E-H zijn "snelle" protocollen die zijn ontworpen om te profiteren van condities die worden veroorzaakt door meteorieten, vliegtuig scattering en dergelijke. Deze modi gebruiken getimede doorgangen van 5, 10, 15 of 30 seconden. Berichten worden herhaaldelijk met hoge snelheid verzonden (tot 250 tekens per seconde, voor MSK144) om goed gebruik te maken van de kortste meteorieten reflecties - pings.
  ISCAT gebruikt berichten van maximaal 28 tekens, terwijl MSK144 dezelfde berichten structuur gebruikt als de langzame modi met optioneel verkorte gecodeerde roepnamen.
  - Met de ECHO mode kan men de echo's van het eigen station via de maan - EME – detecteren en meten, zelfs als deze ver onder de hoorbare drempelwaarde liggen.

  Samenvatting De belangrijkste functie toegevoegd aan WSJT-X sinds versie 2.0.1 is het nieuwe FT4-protocol.
  Daarnaast zijn ook diverse verbeteringen in rapportage en display aangebracht.
  Er zijn afzonderlijk installatie pakketten beschikbaar voor 64-bits Windows, Vista en later en Linux, and OS X.

  (WSJT-X 2.1 User Guide 2019/07/23 )

 • Referenties, meer informatie:
  Onderwerpen
  OperationsOperations Frequentie-bandFrequentie-band AstronomieAstronomie RadiosetRadioset PropagatiePropagatie MicrogolfMicrogolf DigmodeDigmode
  Redactie: pa0phb @ veron.nl   Sat Jan 23 11:54:44 2021
  ©    Linux powered