navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 10:30 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Zelf de onderdelen samenstellen
Zelf de onderdelen samenstellen Toon plaatjes? ) -->

Onze zelfbouw activiteit heeft geleid tot een fraaie knutsel, maar dan komt het uur van de waarheid: de stekker gaat in het stopcontact. Hier volgen de lotgevallen van een russisch onderzoeksteam. Het heeft niet direct met HAM-radio te maken, maar wel met communicatie.

Wat was het geval?

Een Russisch vrijwilligers team dat onderzoek doet naar de trek van adelaars, gebruikt hiervoor gps-trackers die aan de vogels zijn bevestigd. Ze volgen op die manier 13 adelaars.

De vogels vertrekken uit Zuid-Rusland en Kazachstan. Ze broeden in Siberie en Kazachstan, maar vliegen dan voor de winter naar Zuid-Azie. Door middel van SMS-berichten sturen de vogels tijdens hun migratie de coordinaten door en het team gebruikt vervolgens satellietfoto's om te zien of de vogels veilige locaties hadden bereikt.

De reis van een vogel, Min genoemd, bleek extreem kostbaar, omdat deze vanuit Kazachstan naar Iran vloog. Ook Min verzamelde data om als SMS bericht te verzenden tijdens de zomer in Kazachstan, maar dat was buiten bereik van het mobiele netwerk. De gps-trackers verzamelden wel coordinaten, maar konden die dus niet versturen naar het onderzoeksteam.

Onverwacht vloog de adelaar rechtstreeks naar Iran, waar hij zich in het lokale telefoonnet aanmeldde en toen de enorme opgespaarde data verstuurde. De prijs per SMS bericht in Kazachstan is ongeveer 21 eurocent, maar elke SMS vanuit Iran kost 3 maal zoveel. Onze vogel, Min, had met deze actie het volledige tracking budget voor alle adelaars opgebruikt.

Er werd toen een crowdfunding actie opgestart om het team financieel te helpen, zodat het onderzoek doorgang kon blijven vinden en ze de routes van de adelaars konden blijven volgen. Na kennis te hebben genomen van het dilemma van het team, bood de russische mobiele operator aan om de schuld te annuleren en het project op een speciaal, goedkoper tarief te zetten. (daru.nu)

Moraal van het verhaal:

Dubbel check jouw knutsel voordat je de stekker in het stopcontact steekt, want ik denk niet dat VERON bereid zal kosten van jouw opgeblazen knutsel te vergoeden.
( 2020/10/19 )

Onderwerpen
ZelfbouwZelfbouw GeschiedenisGeschiedenis AntenneAntenne
Tracker voor vogels
Tracker voor vogels
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Wed Apr 14 04:05:26 2021
©    Linux powered