Op zo’n 600 lichtjaar afstand van de aarde bevindt zich een reusachtige rode ster: Betelgeuze. Astronomen melden dat deze ster op ontploffen staat. Wat zullen radioamateurs daarvan kunnen merken.
Zo'n ontploffing wordt 'supernova' genoemd.
Supernova’s zijn de grootste explosies die in de ruimte voorkomen. Ze ontstaan doordat er een verandering optreedt in de kern van een ster, bijvoorbeeld doordat de ster door zijn brandstof heen is. Zonder die bron van energie kan de ster geen weerstand meer bieden aan de aantrekkende zwaartekracht. Het materiaal van de ster stroomt naar binnen, naar de kern. Die wordt steeds zwaarder en zwaarder, tot deze ineenstort. Dat resulteert in een gigantische explosie.
De aarde heeft in haar leven reeds eerder supernova's mee gemaakt.
In 2016 is een studie verschenen die aantoonde dat de aarde tussen 3,2 en 1,7 miljoen jaar geleden herhaaldelijk gebombardeerd werd met radioactieve isotopen, afkomstig van naburige supernova’s.
Welke gevolgen de ontploffingen voor de aarde hadden is niet bekend, maar hebben zeker het 'leven' op aarde beinvloed.
Zware sterren die exploderen zullen dan allerlei zware elementen en straling de ruimte in slingeren.
Er zijn geen grote massale uitstervingen geweest in de laatste 10 miljoen jaar, maar er was een verhoogde uitsterving in deze periode.
Zeer waarschijnlijk is ionisatie van de atmosfeer en de daardoor veranderingen in de chemische samenstelling. Dit zal zeker invloed hebben op ons klimaat.
Maar zeer waarschijnlijk is de beinvloeding van het radio verkeer. De propagatie van radiogolven in het HF gebied, evenals de bijzondere condities in de VHF banden hangen sterk af van de ionisatie lagen in de troposfeer en in de ionosfeer
De extra invallende straling zal de geioniseerde lagen in onze atmosfeer beinvloeden. Naast extra ionisatie en verplaatsing van onze bekende lagen kunnen er ook gaten in de ionasfeer ontstaan. Kortom interessant voor ons dx-werk.
Wanneer deze supernova plaats gaat vinden en hoe ernstig die zal zijn is onbekend. We zullen wel zien.