navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
koolstof nanobuizen van het gitzwarte materiaal zorgen ervoor dat lichtdeeltjes worden opgesloten
koolstof nanobuizen van het gitzwarte materiaal zorgen ervoor dat lichtdeeltjes worden opgesloten Toon plaatjes? ) -->

Een zwart oppervlak weerkaast bijna geen lichtstralen. Kan dat ook met radiogolven?

We noemen een oppervalk zwart omdat het geen enkele kleur licht uitzendt, dat wil zeggen dat alle lichtstralen van het frequentie spectrum dat wij zichtbaar licht noemen niet gereflecteerd maargeabsorbeerd worden. Toch reflecteert wat wij zwarte verf noemen nog 10 procent van het invallend licht.

Er zijn toepassing waarbij men nog minder reflectie wenst, bijvoorbeeld in de ruimtevaart of bij telescopen en camera's, daar heeft men last van elk beetje strooilicht.
In die gevallen gebruikt men een coating van 'Vantablack', een in engeland ontwikkeld product dat slechts 0.035 procent van het licht terugkaatst.

Je kunt bijvoorbeeld jouw auto met dit materiaal laten bekleden. Denk echter niet dat je dan niet geflitst wordt bij te hard rijden. De camera 'ziet' de auto, omdat in het beeld een zwarte vlek van het model 'auto' zichtbaar is.

Vantablack is een materiaal waarbij op het oppervlak een woud van pilaartjes zijn aangebracht. Wanneer licht Vantablack treft, raakt het verstrikt tussen de pilaartjes en wordt het daartussen continu afgebogen, waardoor het uiteindelijk wordt geabsorbeerd en in warmte verdwijnt.
Vantablack wordt gemaakt via een chemisch opdampprocess en is niet goedkoop. Vandaar dat gezocht werd naar een goedkoper alternatief.

Wetenschappers, van het Amerikaanse MIT en de Shanghai University in China hebben het zwartste materiaal ooit ontdekt. Het vangt maar liefst 99,995 procent van al het binnenkomende licht, wat betekent dat het slechts 0.005 procent reflecteert.
Dit materiaal absorbeert zelfs 99 procent van al het ultraviolette, zichtbare en infrarode licht. Een unicum!

Laten we dit eens vergelijken met de afscherming voor radiogalven in het amateur gebied.
Zwarte verf absorbeert ongeveer 90 procent van licht over een gebied van 1000 Ghz to 1000 x 1000 Ghz, dus 3 decades.
Vertaald naar radiogolven betekent dat tussn 1Mhz en 1Ghz.

In de amateur wereld willen wel eens onze gevoelige voorversterker afschermen voor invloeden van buiten. We gbruiken dan een metalen kastje en nemen dan aan dat dat voeldoende dicht is.
Radiogolven dringen echt wel door een koperen afsterming heen. Het skineffect vertelt ons hoeveel verzwakking je mag verwachten. Hoe hoger de frequentie hoe meer verzwakking. Maar ook hoe hoger de frequentie hoe meer er lekt door 'kieren' Kortom je moet aardig je best doen om een lektdicht 'blikken' kastje te maken over een zo'n groot frequentie gebied.

Het bovenstaande licht analogon leert ons dat je in zo'n geval een afscherming moet maken uit meerdere lagen absorberend fijn mazig gaas.

Een tweede les die we hier uit kunnen trekken is dat onze radiogolven door alle objecten kunnen penetreren of verstrooid maar verzwakt worden. Daarom hebben we in de stad nog steeds, zij het met lagee S-meter uitslag, ontvangst.

We kunnen dus ook wat leren uit andere vakgebieden.

(PA0PHB 2020/02/18 )

Referenties, meer informatie:
Scientas Nieuw zwart material
Onderwerpen
RadiosetRadioset PropagatiePropagatie MicrogolfMicrogolf
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Sat Jan 23 11:59:06 2021
©    Linux powered