navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
De zon met een uitvergroot oppervlak detail
De zon met een uitvergroot oppervlak detail Toon plaatjes? ) -->

Afgelopen januari verschenen de eerste meest gedetaillerde foto's van de zon. De wetenschappelijke wereld hoopt daarmee meer inzicht te verkrijgen in de oorzaak van de erupties van zonnematerie. Zeer belangrijk onder andere voor de propagatie van radiogolven.

De Inouye Solar Telescoop is 's werelds grootste zonnetelescoop en bevindt zich op de top van de 3000 meter hoge vulkaan Haleakala op Hawaii.

De bouw van deze telescoop startte in januari 2013. Het belangrijkste onderdeel, de 4 meter grote, 7,5 cm dikke spiegel werd begin augustus 2019 afgeleverd en begin 2020 werden de eerste blikken op de zon geworpen.

Waarnemingen van de zon vereisen een heel andere infrastructuur dan de bij ons bekende nachtkijkers. Bij de laatst genoemde spiegels geven het beslaan en het strooilicht altijd grote problemen.
Voor waarnemingen aan de zon zijn het extreem felle licht met daarbij de hitte zeer belangrijke ontwerp parameters.
De telescoop is daarom uitgerust met een gespecialiseerd koelsysteem. Leidingen van meer dan 12 kilometer lang transporteren koelvloeistof door het observatorium.
De koepel die de telescoop omhult is bedekt met dunne koelplaten die de temperatuur rond de telescoop stabiliseren, geholpen door luiken in de koepel die schaduw en een goede luchtcirculatie bieden.

Het frequentie bereik van deze telescoop loopt van 60 - 800 teraHertz, van infrarood tot violet.
Dankzij deze ultramoderne Inouye zonnetelescoop krijgen wij nu voor het eerst een idee van hoe het oppervlak van de zon eruitziet.
Dat oppervlak is bedekt met 'kokend' plasma dat de hele zon omsluit.
De eerste foto laat een cel structuur zien met cellen elk zo groot als de Amerikaanse staat Texas, welke het gevolg zijn van enorme erupties die warmte uit het binnenste van de zon naar het oppervlak stuwen. Dat hete zonne-plasma komt samen in het heldere middelpunt van de cellen, koelt af en zakt vervolgens weer langs de donkere delen terug het oppervlak in.

In de komende zes maanden zullen we doorgaan met het testen en het klaarmaken van de Inouye telescoop zodat we hem kunnen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar zonne-energie. En de verwachtingen zijn hoog. De Inouye zonnetelescoop zal in de eerste vijf jaar van zijn leven meer informatie over onze zon vergaren dan alle verzamelde gegevens sinds Galileo in 1612 voor het eerst een telescoop op de zon richtte, voorspelt onderzoeker David Boboltz.

(Pieter J.T. Bruinsma, PA0PHB 2020/02/18 )

Referenties, meer informatie:
WWW.SCIENTIAS.NL Meer informatie
Onderwerpen
RadiosetRadioset PropagatiePropagatie AstronomieAstronomie
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Sat Jan 23 00:14:35 2021
©    Linux powered