navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 10:30 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Eenvoudige antenne analyser
Eenvoudige antenne analyser Toon plaatjes? ) -->

Hoe kun je bepalen of je antenne wel in resonantie is op de door jou gewenste frequentie? Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden.

Ten eerste: je beschikt over een zender, waarbij je d.m.v. een uitgezonden draaggolf m.b.v. je SWR meter net zolang aan je tuner zit te frutselen, totdat de antenne een acceptabele staandegolf verhouding aangeeft.
Echter, niet iedereen beschikt over een zender en bovendien, al beschik je over een zender dan is die meestal niet toegerust om een draaggolf te produceren op al die frequenties die jij wenst te ontvangen.

Ten tweede: er zijn tegenwoordig antenne analyzers in de handel, die wel aan bovengenoemde eisen voldoen. Ze werken uitstekend, vertellen je alles over de karakteristieke antenne-gegevens,

Wat je eigenlijk primair nodig hebt is een tuning unit en een minuscuul zendertje, wat een signaal afgeeft tussen de 100 KHz en 100 MHz. Zo'n zendertje bestaat.
In vakkringen wordt dit een ruisgenerator genoemd. Afhankelijk van de toegepaste componenten produceert een ruisgenerator een ruisspectrum tussen de 1 en 100 MHz, zonder dat je ook maar iets hoeft af te stemmen of bij te regelen. Uitstekend geschikt voor een toepassing als generator om je antenne mee in afstemming te brengen.

Hoe werkt zo'n generator? Fysici hebben ontdekt dat, wanneer er stroom door een zenerdiode loopt, de zeer dunne PN-overgang in dit type diode een breed ruisspectrum produceert.
In normaal gebruik merk je daar niks van. Ten eerste, omdat het slechts om enkele microV gaat en ten tweede, omdat de gestabiliseerde zenerspanning gevolgd wordt door een dikke condensator of andere halfgeleiders die de spanning verder bewerken.
Als je deze 'ruis' echter toevoegt aan een (HF) versterkertje, blijkt deze uitstekend hoorbaar te zijn op je ontvanger.

In de bestaande literatuur worden ruisgeneratoren meestal toegepast om het zgn. Nulpunt van de antenne te bepalen. Dit betekent, het totale ruisspectrum aan de antenne aan te bieden en vervolgens te meten (op een ontvanger), waar zich de nulpunten (dips) van de antenne bevinden.
Deze dips ontstaan doordat de antenne altijd op bepaalde frequenties in resonantie zal zijn, waardoor het ruissignaal op die frequentie(s) door de antenne wordt geabsorbeerd = uitgezonden.
Hoe je dit kunt realiseren met meestal in de shack aanwezige onderdelen.

Dit ontwerp is op vele plaatsen op het internet is terug te vinden. een goed leesbare beschrijving is te vinden in het Leids clubblad:

(a28.veron.nl/download/LN2004.pdf 2020/07/22 )

Referenties, meer informatie:
Leidsclubblad Veron leiden|LN2004
Onderwerpen
StoringStoring AntenneAntenne MetingenMetingen
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Wed Apr 14 04:34:19 2021
©    Linux powered