navbar.frm 20190426 .nav
Volgende bijeenkomst 17 Sep? . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ontmoetingem donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W

Het lijkt er op, de laatste tijd, dat er nog maar een paar digitale coderingen bestaan voor het voor het moduleren van een radio draaggolf, Morse, RTTY, en FT8. In de loop der jaren zijn er echter veel meer coderingen gepubliceerd.

Het simpel aan zetten van de zender produceert een alleen maar elektromagnetische golf. AT heeft ons daarvoor diverse frequentie gebiedjes toegewezen.

Het simpel uitzenden van een draaggolf verteld de radio luitsteraar slechts dat de persoon achter de zender een werkend apparaat heeft en een frequentie bezet, verder niets.
Willen we als zendamateur iets vertellen, dan moeten wij de draaggolf varieren - moduleren. Daarbij zijn, als bekend, drie parameters voor te gebruiken, de amplitude, de frequentie en de fase.
Op welke wijze we die varieren noemen we coderen. Als we dat discreet, in stapjes, noemen we dat digitale modulatie modes.

De oudste digitale mode is morse, een aan-uit mode met varierende tijd perioden. Morse is nog steeds populair in contesten en expedities. Ook nog steeds populair is RTTY - radio teletype. Gebruikt bij uitzendingen van bulletins en bij contesten.

Door de toenemende mate waarin de ether vervuild is, o.a. als gevolgd van de explosie van slecht ontstoorde elektronische apparatuur, zijn er vele codering systemen ontwikkeld die en minder storingsgevoelig zijn en een smallere bandbreedte gebruiken.

Op de weg naar deze populaire mode hebben we een grote verscheidenheid aan modes langs zien komen. Rond de eeuw wisseling heeft PI4WNO daar onder enthousiaste leiding van PA0PIM (SK) veelvuldig mee ge-experimenteerd.
De laatste jaren geniet de FT8 codering een grote aanhang.

Hierbij een beknopte opsomming: 88PSK, ALE-400, AMSAT-P3D ASCII, APRS, ATV, BPSK, CHIP, CLOVER, Coherent CW, Contestia, D-STAR, Domino, COHPSK, FDMDV, FSK441, FT4, FT8, FUNcube-1 Telemetry, G-TOR, Hellschreiber, ISCAT, JS8, JT65, JT6M, JT9, JTMS, Kiwi, Morse, MT63, MFSK, Olivia, OPERA, PACKET, PACTOR, PSK, Q15X25, RTTY, RDFT, ROS, SSTV, THOR, THROB, WSPR, enz.

Pieter J.T. Bruinsma, PA0PHB ( 2020/07/18)

Referenties, meer informatie:
Signal Identification Guide Uitgebreid overzicht met geluidsfragmenten van een groot aantal coderingen
Onderwerpen
MorseMorse ModulatieModulatie DigmodeDigmode