navbar.frm 20190426 .nav
Volgende bijeenkomst 17 Sep? . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ontmoetingem donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Planet nine met de verst verwijderde 6 objecten van ons zonnestelsel
Planet nine met de verst verwijderde 6 objecten van ons zonnestelsel

Mike Brown and Konstantin Batygin, astronomen van Caltech Universiteit, melden in januari 2016 dat zij vermoedelijk een negende planeet hadden ontdekt. Zij noemden die dan ook Planet Nine - de negende planeet.

Het bestaan ervan zou de ongebruikelijke banen van bepaalde objecten in de Kuipersgordel kunnen verklaren verklaren. Maar weten we zeker dat Planet Nine in feite een planeet is?

Banen van deze objecten suggereren dat een lichaam dat een paar keer zo zwaar is als de aarde momenteel ongeveer 500 AU van de zon richting het sterrenbeeld Orion verblijft. Zoekopdrachten voor Planet Nine zijn tot nu toe vruchteloos gebleken - maar dit is geen verrassing, want zelfs op die afstand zou zelfs een grote en reflecterende planeet nauwelijks waarneembaar zijn met welke telescoop dan ook die gebruikt worden voor grootschalige onderzoeken.

Edward Witten of Princeton University stelt recent daarom voor om lichte (ongeveer 100 gram zware) sondes op een 20-jarige reis naar de nabijgelegen ster Alpha Centauri te sturen met behulp van een aardgebonden laser bundel om het ruimtevaartuig tot 20% van de lichtsnelheid te versnellen. Dit is nog steeds 20 keer de snelheid van NASA's New Horizons Pluto-sonde.

Door een groot aantal van dergelijke sondes in de richting van die hypothetische planeet te sturen, zouden er wel een paar vlak langs van het object kunnen passeren, terwijl ze daarbij iets van richting zouden veranderen. Als de sondes regelmatige, getimede signalen terugsturen naar de aarde, kan dat een te meten verschil in aankomst tijd veroorzaken.

Witten berekent dat om het zwarte gat met behulp van dit schema te detecteren, de timing metingen van de sondes in de loop van een jaar nauwkeurig moeten zijn tot ongeveer 10-5 s. Dit valt ruim binnen de mogelijkheden van bestaande atoomklokken, maar het is moeilijk voor te stellen hoe dergelijke apparaten in zo'n een klein ruimtevaartuig van 100 g kunnen worden geperst.

Bizar, hoe bedenk je het. Niets schijnt meer onmogelijk te zijn.

Physics World ( 2020/07/22)